Život je jak telegram - krátký a s chybami

Na kolem podél Moravy - Baťův kanál

07.05.2012 19:00

RS Skleníky  - Spytihněv

Rekreační středisko Skleníky ve Spytihněvi poskytlo ubytování 40ti (kurnik to bylo lidí) cyklistům ve věku od 2 do 50ti let. V pátek jsme za deště projeli Kroměříž a už jsem se strachoval, jak zabavíme po dobu nepřízně počasí děti. Naštěstí na místo jsme přijeli už jen za mírného mžení a večer přestalo pršet zcela. Správce areálu nám vydal klíče a  pokoje se začaly  zvolna zaplňovat. V podvečer už bylo v původně vymřelém středisku jako o pouti. Pouťový ruch zajistili junioři a juniorky. Nejmladším účastníkem byla dvouletá Karolínka Tomanová, která nedbala nepřízně počasí a protože jízdu na kole ještě nezvládala zcela plynule, pohybovala se po objektu s bezelstným úsměvem na trojkolce. Byl jsem šťasten, že naše děti vyrostly a obdivoval jsem rodiče malých capartů. Ti pro ně kromě her, vytvořili privátní kino na jednom z pokojů a večerní program mohl začít. Několik statečných ještě večer vyrazilo odlovit nedalekou kešku v blízkém přístavišti. A pak se hrálo, zpívalo, žvanilo a plánovalo co zítra.

Na sobotu jsme zvolili trasu podél Baťova kanálu na Staré Město, Kostelany, Ostrožskou Novou Ves, nějakých cca 50 km. Navzdory nepříznivé předpovědi počasí již od rána svítilo sluníčko. Až na jednotlivce vyrazili všichni v několika skupinách na Ostrožskou. Cestou jsme odpočívali na keškách po trase, což se asi nejvíce zamlouvalo dětem a samozřejmě na občerstvovacích stanicích u vody, to se zase zamlouvalo dospělým. Nevynechali jsme ani Jarošov se známým pivovarem. Nádherná projížďka v absolutní pohodě. Ujely to i děti, bohužel večer předpokládanou únavou netrpěly a po příjezdu jich byl opět plný dům. Ve Spytihněvi je úžasná Kavárna u přívozu, která jen mate svým názvem. Výborně se tam vaří a nejúžasnější jídlo jsou tam grilovaná kolena. Kdo je někldy ochutnal, jistě mi dá za pravdu. Tam skončila v sobotu většina účastnííků i s dětmi. Vedle kavárny je totiž geniálně umístěno dětské hřiště. Ztěžka jsme se po jídle odplazili zpět k přístavu na ubytovnu a večer opět trávili v družné zábavě a plánování co v neděli. Podle meteorologů mělo opět pršet.

Blankytně modrá obloha vyvrátila pesimistické předpovědi a plánovaná trasa do Kvasic a Kroměříže se zdála být zachráněna. Tentokrát se celý kolektiv rozdělil do několika skupin. Část vyrazila přes kopce do Halenkovic a Nové Dědiny do Kvasic a Kroměříže. Rodiče s dětmi to vzali podél vody přes Otrokovice, s koupáním (děti se skutečně koupaly) na Štěrkovišti až do Kvasic na hřiště. V Kvasicích na hřišti je příjemná hospůdka s dětským hřišťátkem, tam všichni spočinuli. Část cyklistů ještě vyrazila po nově zbudované cyklostezce na Kroměříž. Cestou jsme u cesty přepadli Blštákovu haciendu, trošku je vybydleli a vzhůru na náměstí na oběd. Krátká procházka v biskupských zahradách završila pobyt v Kroměříži. Zpět na Spytihněv se jelo už podél vody. Večer po grilovaných kolenech v Kavárně u přívozu (uff to byl nářez) proběhl ve stejně dobré náladě jako ty předešlé. A večer už byla všechna kola na autech.

Až teprve pondělní ráno dávalo tušit, že ponurá předpověď počasí platí pro naše území. Těžké mraky se převalovaly nad areálem. Zabalit, naložit a hurá domů. Tak zase někdy, někde.No fotky jsou tady

 

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode